YouTube

Roomse Zolderschatjes

Geïnspireerd door de Biënnale in de Heilige Driehoek, heeft het speelgoedmuseum een extra (tijdelijke) expositie ingericht gewijd aan een bijna vergeten rollenspel:
                     Misje spelen.

Tot het eind van de jaren vijftig was ‘misje spelen’ een geliefde bezigheid van katholieke kinderen. Als priester uitgedoste jongens droegen de mis op aan een speelgoedaltaartje, daarbij soms zelfs bijgestaan door heuse ‘misdienaars’.
   
Ze bootsten tot in detail een eucharistieviering na, gebruik makend van miniaturen van alle attributen die tijdens een mis nodig zijn: altaar, kelk, monstrans, wierookvat, kandelaars, liturgische kledingstukken, enzovoorts. Deze werden zelf gemaakt of gekocht in winkels voor religieuze artikelen of speelgoedzaken. Hosties waren van snoeppapier, dungesneden wortelschijfjes of pepermuntjes. Ranja werd vaak als miswijn gebruikt.

André Witlox doet hierover zeer levendig verslag in zijn stuk: Onze Lieve Heer Op Onze Zolder (bron: www.CuBra.nl)

Met de Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek, bij wijze van spreken naast de deur, had het museum geen verdere aanleiding meer nodig. Wij hebben de collectie religieus speelgoed onder de loep genomen en besloten hier een expositie mee in te richten en deze is te zien vanaf 16 september t/m 22 oktober.

Bezoekers krijgen op vertoon van hun kaartje van de Biënnale 20% korting op de toegangsprijs.
De bezoektijden zijn zoals ze gelden voor het museum.
Op zaterdag en zondag is er tevens gelegenheid iets eenvoudigs te gebruiken als lunch.

Speelgoed & Carnavalsmuseum 'op Stelten'   |   Zandheuvel 51   |   4901 HT Oosterhout   |   Telefoon: 0162-452815   |   E-mail: info@speelgoedmuseum.nl